Здравейте ( Вход | Регистрация )

> Правила във форумите

Пише се само на Кирилица, и е добре темите да са в съответния раздел, не се допускат обиди, заяждания и действия от подобен род между потребителите във форума!

Reply to this topicStart new topic
> Какво е Pay Per Click реклама?, Пълният текст на моята статия в Дневни:)
bgboy
коментар Sep 29 2006, 09:11 AM
Коментар #1

Новопостъпил
*

Група: Members
Коментари: 21
Регистриран: 12-June 06
Град: София
Потребител No.: 1,144

Какво е Pay Per Click реклама?
Автор: Мартин Попов
Агенция Сайбърмарк

Рекламата в търсещите машини, често наричана PPC (Pay Per Click) или „цена за кликване”, набира все по-голяма скорост, като прогнозите са , че към 2010 г. тази индустрия ще достигне до впечетляващите 23,5 милиарда долара годишен оборот. Pay Per Click (PPC) рекламата е част от живота на всеки интернет бизнес по света, а скоро и у нас.Този вид реклама е едно от звената на онлайн маркетинга, и през последните 4 години измести по приходи банер рекламата, която беше острието на интернет рекламата през 90-те години.

В България , PPC рекламатa не е много популярнa, поради факта, че нещата при нас винаги идват със закъснение. В момента основните рекламни средтсва в България, са банер рекламата в най-големите и посещавани портали и сайтове, не много известните партнйорски сайтове( афилиейт програми, като EasyTrade, ), също и подобните на Google Adsense програма – като Exchange и Reklamna Mreja за показване на текстови и банер реклами на вашият уеб сайт, рекламни игри, и не на последно място спонсорираните сайтове.

Какво е PPC?
Този вид реклама работи по следният начин - търсачките определят позицията на PPC рекламата съобразно сумата, която е заложена за един клик от съответният рекламодател. Обикновено най-голямата сума пари заложена на дадена дума или фраза класира зададения сайт на първо място. Но не навсякъде е така. В някой търсещи машини (например Google) се отчитат и други фактори при класирането на по-предна позиция, като например процент на кликвания върху реклама, заглавие и описание на реклама и др..Успехът на PPC се дължи на огромия таргетиран трафик, който осигурява на уеб сайтовете и максималната възвращаемост на вложените средства (ROI или Return on Investment).

Тези обяви обикновено излизат в дясната част на страницата или над първите резултати, които потребителят вижда след приключване на търсенето и са обозначени като „платени препратки” или „sponsor links”.

Предимства на PPC рекламата:
• Максимално таргетиране на рекламата
• Можете да редактирате рекламите си и да коригирате бюджета си, докато постигнете желаните резултати
• Насочване по местоположение (на глобално или национално ниво)
• Възможност за насочване на рекламите в над 250 държави
• Подходяща реклама за уеб страници от всякаква величина
• Плащате само когато някой кликне на вашата реклама
• Ефективна реклама с малък бюджет
• Ежедневна статистика

Съвети за PPC кампания:
PPC рекламата е по-изгодна за рекламодателя, тъй като в този случай той плаща, само когато някой кликне на неговатa реклама, което води до посещение на неговия сайт. Възможно е 1000 души да видят рекламата, но ако само 100 човека кликнат върху нея, рекламодателят плаща само за тези 100 души, а ако никой не кликне върху рекламата, рекламодателя не заплаща нищо.

Основен елемент преди да стартирате кампанията е да определите целта й. Целта може да бъде генериране на трафик към уеб сайт ви, събиране на база данни от регистрирани и-мейли, продажба на продукти или услуги, или комбинация от тях и др.

Започнете първо, като опредлите целите които искате да постигнете. Без ясна престава за това което искате, няма да постигнете желаният резултат и ще загубите ценно време и средства.
Планирайте, планирайте и отново планирайте. PPC изисква доста планиране преди да достигнете оптималният и вариант.
Избирайте вашите ключови думи и фрази внимателно, за да успеете да привлечете повече потребители, които да кликнат на рекламата.
Направете списъка с ключови думи и фрази, които да бъдат тематично свързани със съдържанието на сайта и предлаганите продукти. Иначе рискувате да загубите голяма част от посетителите на уеб сайта ви, така рекламата ви няма да е ефективна.
Направете няколко групи от ключови думи, за да имате разработени няколко варианта, в случай, че единият не дава предвижданите резултати . Изпробвайте други варианти.
Планирайте внимателно дневните разходи, за да не изхарчите целия бюджет за няколко дни.
Проучете вашите преки конкуренти дали рекламират по този начин. Ако “да” – кои думи и фрази използват?
В интернет има много полезни програми, някои безплатни като Digital Point например (http://www.digitalpoint.com/tools/suggestion/) а други платени като Word Tracker (http://wordtracker.com/), които биха ви помогнали да изберете най-подходящите ключови думи. Някои от най-големите фирми в бранша на PPC рекламата имат свои програми като Inventory на Overture (http://inventory.overture.com/d/searchinventory/suggestion/) и Keyword Sandbox на Google (https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal). Използвайте ги, те могат значително да помогнат в избора на думи и фрази за вашата PPC реклама.
Много важна е т.н. “landing pages”, страницата, която посетителите виждат след като кликнат върху рекламата. Tя трябва да бъде максимално близка по съдържание на рекламата върху, която посетителите са кликнали.
Един от ключовите елементи на рекламата е ежедневното следене на статистиките на кампанията. Те ви дават много полезна информация за това как протича рекламата ви, колко потребители са кликнали на нея, по кои думи ви намират и др.
При избора на PPC програма, трябва да се съобразите с целите на кампанията. В действителност различните PPC програми предлагат различни услуги. Повечето хора предпочитата да се доверят на основните играчи в този бизнес, но не трябва да се забравя, че има още много други опции, които могат да ви осигурят отлични резултати ако се управляват добре.
Основните търсачки, като Google, Yahoo, MSN предлагат собствени PPC програми,
които предлагат много полезни програми за определяне на ключовите думи и фрази, ежедневни статистики, уроци и др.
Основните Играчи в PPC рекламата:
Google Adwords (https://adwords.google.com/select/Login)
Adwords е най-голямата и известна PPC програма в последните няколко години. Adwords е услуга на Google, която стартира с показване на PPC реклами заедно с резултатите от търсенето на потребителите. Отдавна Google разшири своята PPC програма, така че тя има мощна котекстуална рекламана програма - “Adsense”, която позволява на всеки собственик на малък интернет сайт да покаже резултати от Adwords на сайта на Google.
Adwords използва алгоритъм при класиране на рекламите, а самият алгоритъм зависи от няколко параметъра: процент на кликвания върху рекламата , от сумата която рекламодателите определят за клик, от заглавието и описанието на рекламата. Минималната цена за клик в Adwords е 0,05 долара, но при конкурентни ключови думи цената може да достигне до над 100 долара. Google Adwords може да ви донесе голямо количество таргетиран трафик, тъй като Google е най-известната търсачка с милиони потребители по света всеки ден.
Рекламата чрез Google Adsense се появява и в много други търсачки. Google е изградила огромна мрежа от търсачки и портали, които покават рекламите и от Adwords. Някои от тях са AOL, EarthLink, Shopping.com. Ask.com, Lycos, About.com, Nytimes.com, Info Space и много други.
Overture (www.content.overture.com)
Overture е компанията-основател на PPC бизнеса и тя е отговорна за неговата популярност. Загуби много позиции след идването на Google Adwords на пазара, но след като Yahoo! ги купи, успяха да задържат голяма част от позициите си.
В тази PPC програма можете да залагате за класиране (позиция или още rank) и също да избирате описание и заглавие на рекламното каре, което би ви осигурило висок коефициент на таргетиран трафик. По всяко време можете да контролирате и променяте своите залагания, в зависимост от качеството на резултати. Overture има може би най-добрия инструмент за анализиране и определяне на думите и фразите - Тhe Search Term Suggestion Tool, което ви показва колко често хората търсят дадена дума или фраза. Минималният залог в Overture е 0,05 цента за клик, но има и първоначална вноска от 25 долара за регистриране на сметка. Overture също като Google има мрежа от партньорски сайтове и търсачки, където показва резултатите си. Някои от тях са Yahoo,CNN, AltaVista, All the Web, NBC, Netzero, Salon.com и много други.
Някои по-малки играчи в PPC рекламата:
FindWhat (www.findwhat.com)
Въпреки че е по малък играч от Overture и Adwords, Findwhat е много добра алтернатива на големите PPC и на контекстуалната PPC рекламни програми.
FindWhat.com разпределя вашите реклами чрез голяма партньорска мрежа от стотици сайтове и портали с много голям трафик, включително в търсачки като CNET’s Search.com, Excite, Webcrawler, MetaCrawler, Dogpile и Microsoft Internet Explorer Autosearch и др. Те също официално си партнират със специални тематични сайтове с цел да осигурят максимален таргетиран трафик за даден сайт. Минималният залог е 0,05 цента за клик и за регистриране на сметка – 25 долара.
Kanoodle (www.kanoodle.com)
Kanoodle е четвъртата алтернатива. Минималният залог отново е 0,05 цента за клик. Количеството трафик, което бихте получили от Kanoodle или Findwhat, не може да се сравнява с това от Adwords или Overture, но резултатите за някоя специфична дума, която е много конкурентна в Adwords или Overture могат да бъдат много по-добри. Партньорската мержа на Kanoodle е доста голяма и би могла да ви осигури добър таргетиран трафик. Някои от партньорските сайтове са MSNBC.com, FOX.com, MSN, Six Apart, TheStreet.com, LifeScript,UsaToday.com и други.
Други PPC програми
Има стотици PPC програми, измежду които бихте могли да изберете. Ето списък с някои от тях, които можете да проучите, когато планирате вашата PPC кампания.
GoClick, 7Search Enhance Interactive, ePilot, Search Feed, Espotting, LookSmart, Enhance Interactive, Search123, Epilot, Xuppa

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
ivosiliev
коментар Sep 29 2006, 01:37 PM
Коментар #2

Неспасяемо пристрастен
Икона на група

Група: BW-модератори
Коментари: 907
Регистриран: 23-December 04
Град: вн
Потребител No.: 111

Много добре подготвена статия.
Разгледах я леко набързо, но ми направи доста добро впечатление, за което мога да те похваля!
Само искам да вмъкна нещо в допълнение по темата, ако в статията не е посочено - още едно предимство на PPC. При този вид кампания клиента на PPC печели посетители, влизащи не само от търсачките, които предлагат PPC услугата, а и от сайтове, в които присъстват CPC(cost-per-click / "цена-на-клик") карета.
CPC кампанията показва обяви от PPC кампаниите, които могат да се подберат тематично от клиента на CPC, така че да са подходящи за неговия сайт по негово усмотрение.

--------------------

+Quote Post
xyz
коментар Sep 30 2006, 08:11 AM
Коментар #3

Специалист

Коментари: 481
Регистриран: 21-January 05
Потребител No.: 150

В България, според мен, този метод едва ли ще се наложи скоро. Причината е, че кликовете могат да се фалшифицират, което губи смисълът на рекламата.
В USA фалшификации също не са изключени, но работата е малко по-различна: Можеш да фалшифицираш само една нищожна част от общите посещения, които се очакват за даден рекламиран сайт. Така му нанасяш някакви символични щети. Ако се опиташ да направиш същото по-мащабно, то за да не те хванат ще е необходимо да заложиш на доста по-големи инвестиции - това губи смисълът на "мръсното", което се опитваш да направиш.

+Quote Post
ivosiliev
коментар Sep 30 2006, 06:22 PM
Коментар #4

Неспасяемо пристрастен
Икона на група

В България, според мен, този метод едва ли ще се наложи скоро. Причината е, че кликовете могат да се фалшифицират, което губи смисълът на рекламата.

В България, според мен, този метод едва ли ще се наложи скоро, не заради друго, а защото няма толкова голяма гласност, т.е. няма кой да го обясни на клиента, желаещ да бъде част от този вид рекламни кампании. Мисля, че това ще се поправи в бъдеще с помощта на SEO специалиситите, на които им е работа да водят такива кампании и да консултират клиента за тях.

Кликовете НЕМОГАТ да се фалшифицират. Това е част от митовете, които се зараждат по форумите. Може би у нас тези рекламни кампании няма да се наложат скоро, именно защото като българи сме както обикновено недоверчиви и винаги търсим кой ще ни измами.

Е, ако някой не вярва на думите ми:
https://adwords.google.com/support/bin/topic.py?topic=35

Имам доста близки наблюдения върху PPC програмите на Google.com - мой клиент използва такава програма като част от SEO кампанията на сайта му. Таргетирането на аудиторията, наичните на разплащане, лекотата на администриране и избягването на злоупотребите са на едно отлично ниво и затова мисля системите са толкова успешни.

--------------------

+Quote Post
bgboy
коментар Oct 1 2006, 05:26 PM
Коментар #5

Новопостъпил
*

Благодар ти "Ivosiliev" - за коментара. Аз напълно се съгласявам с твоето мнение, че този вид реклама ще навлезне на БГ пазара, ако ние хората които се занимаваме с реклама и оптимизация даваме повече гласност на този тип реклама, консултираме и обясняваме на нашите клиенти за PPC и ползите от него.

--------------------

+Quote Post
mbm
коментар Oct 7 2006, 07:25 PM
Коментар #6

Новопостъпил
*

Коментари: 56
Регистриран: 11-June 06
Потребител No.: 1,137

Хубав обзор на PPC програмите.
Много е подходящ за начинаещи уеб любители искащи да прахосат малко парички за реклама.

Тъй като в по-вечето случаи заплащането се извършва чрез кредитни карти, един съвет към всички, които решат да си правят собствена PPC рекламна кампания:
Първото, което трябва да направите е да намерите онова място в панела за управление на кампанията, където се задава максимален дневен бюджет.
Второто нещо е да се огледате къде е зададена крайна дата на кампанията и да я коригирате.

--------------------

+Quote Post
xyz
коментар Oct 8 2006, 09:51 AM
Коментар #7

Специалист

Коментари: 481
Регистриран: 21-January 05
Потребител No.: 150

QUOTE (ivosiliev @ Sep 30 2006, 06:22 PM)
Кликовете НЕМОГАТ да се фалшифицират.

Как ще не могат да се фалшифицират??? Под фалшифицират нямах пред вид измамни посещения, а такива които не са с реалната цел на посещението на рекламата. Примерно ако съм хостиг фирма, то примерно ще имам 100 IP адреса. Това ще е доста голям дял от общите посещения. Влизам от всеки и посещавам съответната реклама. 100 посещения са доста голям процен, за един малък пазар.
Има и още един чисто български фактор. Ето, например че някаква хостинг фирма ме прецака. Ако се оплача в някой форум, и обясня "прочувствено" проблема си, то доста хора биха ми "съчувствали", посещавайки нарочно Pay Per Click рекламите им?
ivosiliev не забравяй, че тук е България и за добро или за лошо много неща стоят по коренно различен начин от останалия свят.

Много е подходящ за начинаещи уеб любители искащи да прахосат малко парички за реклама.

Струва ми се, че разходите не са никак малки - просто ефективността им е доста по-висока от обикновените.

+Quote Post
ivosiliev
коментар Oct 9 2006, 12:12 AM
Коментар #8

Неспасяемо пристрастен
Икона на група

xyz не съм сигурен какво разбираш под "посещения"? За посещения на платени препратки чрез PPC програма ли говориш или по принцип за посещаемост на сайта? От последния ти пост разбирам, че имаш предвид второто, което излиза от темата..

--------------------

+Quote Post
bgboy
коментар Oct 9 2006, 09:31 AM
Коментар #9

Новопостъпил
*

Ако трябва да семе честни, click fraud си е проблем, и то напълно реален, доста хора искарват кинти от това. http://www.pressboard.info/main.aspx?D=1683 Ето един линк на който скоро дадоха малко информация по случая-Медии и Реклама секцията!

--------------------

+Quote Post
light_inf
коментар Nov 11 2006, 04:59 PM
Коментар #10

Новопостъпил
*

Коментари: 2
Регистриран: 11-November 06
Потребител No.: 1,416

Пичове, има начин да се печелят стотици долари от това! от един месец се занимавам с тези PPC search engines. за сега съм спечелил само $30, но! (винаги има едно но!) все пак трябва да получите някакъв начален капитал и след това да си "купувате трафик" - съвсем легално от така наречените Pay To Read Mails услуги (PTR). в началото ще е малко бавно (начинат по който се започва е до някаква степен "нелегално" защото освен autosurf се използва и autoclick), но след като си спечелите някакви долари (примерно $50) можете с тях съвсем легално да си закупите трафик и да получите 10000 клика (което като сметна излиза към 450$!!!). честно да ви кажа в началото почти се бях отчаял... но си заслужава да се опита!
има много пречки (например незнам що, ама ние - Българите неможем да имаме акаунти в PAYPAL, което много ме дразни... както и да е - има E-Gold система, която бързо започва да набира популярност и много PPC SE я използват!

Ako някой иска да започне да се занимава с това - моля пишете ми на thelichisdeath@abv.bg или ме намерете на ICQ 101885644 с рекуест: PPC SE

Мартин Кутлев

+Quote Post
Expiate
коментар Nov 11 2006, 06:43 PM
Коментар #11

Новопостъпил
*

Коментари: 34
Регистриран: 1-June 06
Потребител No.: 1,110

Fraud clicks при 2nd tier ppc se е огромен (тествал съм miva, 7search, goclick) и над 60% е фрауд, заради хора решили да си изкарват хляба със спам и заради такива, които си нямат никаква идея, защо им се дават някви облаги, като кликнат някъде. Иначе adwords не съм пробвал, но и за там съм чувал че нещата са подобни, разликата е че гуугл следят и банват сайтовете, които генерират фрауд и към които има оплаквания, докато малките ppc програми ако спрат фрауда знаят, че ще фалират. Затова ако сте решили да влагате пари в ppc, пригответе си повечко и заложете на google или overture, защото при 2nd tier ROI = 0 за мен.

+Quote Post
light_inf
коментар Nov 11 2006, 10:44 PM
Коментар #12

Новопостъпил
*

Коментари: 2
Регистриран: 11-November 06
Потребител No.: 1,416

QUOTE (Expiate @ Nov 11 2006, 06:43 PM)
Fraud clicks при 2nd tier ppc se е огромен (тествал съм miva, 7search, goclick) и над 60% е фрауд, заради хора решили да си изкарват хляба със спам и заради такива, които си нямат никаква идея, защо им се дават някви облаги, като кликнат някъде. Иначе adwords не съм пробвал, но и за там съм чувал че нещата са подобни, разликата е че гуугл следят и банват сайтовете, които генерират фрауд и към които има оплаквания, докато малките ppc програми ако спрат фрауда знаят, че ще фалират. Затова ако сте решили да влагате пари в ppc, пригответе си повечко и заложете на google или overture, защото при 2nd tier ROI = 0 за мен.

МНОООГО СИ ДАЛЕЧ ОТ РЕАЛНОСТА. това, което правя е уникално! Няма никакъв спам, няма никакъв поп-ъп и каквото и да е!

даже съм приятел с администратора на searchonlineinf.com и той няма нищо напротив (!) да се използва метода! - средно прави около 30-50 клика на ден! след като съберете малко пари, купувате трафик от PTR сайтове и ще получавате над 200 клика на ден! което автоматично ви качва акаунт левела и получавате повече пари за клик!

вижте - свържете се с мен и ще ви обадя как работи системата! ICQ: 101885644

+Quote Post
Expiate
коментар Nov 12 2006, 05:20 AM
Коментар #13

Новопостъпил
*

Коментари: 34
Регистриран: 1-June 06
Потребител No.: 1,110

@ light_inf - Предишния ми пост е по темата (за разлика от твоите) и не е насочен към теб, не знам защо си останал с погрешно впечатление. rolleyes.gif

+Quote Post
peter
коментар Nov 12 2006, 02:20 PM
Коментар #14

Новопостъпил
*

Коментари: 81
Регистриран: 4-June 06
Потребител No.: 1,119

QUOTE (light_inf @ Nov 11 2006, 09:44 PM)
това, което правя е уникално!

Не е уникално.
Не си губи времето с такива глупости, лесно ще проследят от каде идва трафика. На кой рекламодател му трябват посетители-ученици на които им плащат стотинки за да кликат на рекламата?

--------------------
SEO Форум

+Quote Post
ivosiliev
коментар Nov 13 2006, 01:16 AM
Коментар #15

Неспасяемо пристрастен
Икона на група

Възможно е 1000 души да видят рекламата, но ако само 100 човека кликнат върху нея, рекламодателят плаща само за тези 100 души, а ако никой не кликне върху рекламата, рекламодателя не заплаща нищо.

Тука една малка неточност - плаща се и за импресиите, генерирани от тези 1000 души.

--------------------

+Quote Post
hellsgrimtyrant
коментар May 4 2008, 01:21 PM
Коментар #16

Новопостъпил
*

Коментари: 1
Регистриран: 4-May 08
Потребител No.: 2,086

аз от извесно време съм потребител на сайтчета, плащащи по 1 цент за цъкане на реклами...дори всеки ден да влизаш редовно и да цъкаш (по 15-20 реклами на ден), за един месец 1е и отгоре сам правиш едвам 10-те долара нужни за плащане. ползвам системата alertpay и досега няма грешки... извода е че колкото и зарибен кликоман да си не можеш да направиш нищо без да имаш приятелчета които да поканиш в сайтовете като реферали. ето и няколко линка за регистрация:

http://www.DailyClicks.biz/?r=hellsgrimtyrant
http://www.cash-linkz.com/?r=hellsgrimtyrant
http://bux.to/?r=hellsgrimtyrant

+Quote Post
hellsgrimtyrant
коментар May 4 2008, 01:22 PM
Коментар #17

Новопостъпил
*

Коментари: 1
Регистриран: 4-May 08
Потребител No.: 2,086

аз от извесно време съм потребител на сайтчета, плащащи по 1 цент за цъкане на реклами...дори всеки ден да влизаш редовно и да цъкаш (по 15-20 реклами на ден), за един месец 1е и отгоре сам правиш едвам 10-те долара нужни за плащане. ползвам системата alertpay и досега няма грешки... извода е че колкото и зарибен кликоман да си не можеш да направиш нищо без да имаш приятелчета които да поканиш в сайтовете като реферали. ето и няколко линка за регистрация:

http://www.DailyClicks.biz/?r=hellsgrimtyrant
http://www.cash-linkz.com/?r=hellsgrimtyrant
http://bux.to/?r=hellsgrimtyrant

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

RSS Олекотена версия Час: 4th September 2010 - 12:29 AM
Design by: NIKOLOV.BIZ & IPB Skin & Business Talk

Valid XHTML 1.0 Transitional  RSS Новини